Tussen productiviteit en welzijn
Thuiswerken is de afgelopen jaren steeds normaler geworden, en een nieuwe studie onder leiding van Stanford-econoom Nicholas Bloom toont aan dat het voordelen biedt voor zowel werknemers als bedrijven. In het grootste experiment ooit op dit gebied, waarin 1600 werknemers van het Chinese online reisbureau Trip.com deelnamen, bleek dat hybride werken—waarbij medewerkers twee dagen per week thuiswerken—niet alleen de productiviteit op peil houdt, maar ook het personeelsverloop vermindert. Dit bespaarde het bedrijf miljoenen dollars.
De studie wijst uit dat medewerkers gelukkiger zijn en een betere werk-privébalans ervaren wanneer ze gedeeltelijk thuiswerken. Vooral vrouwen en forenzen profiteren hiervan, maar ook mannen en dicht bij het kantoor wonende werknemers stoppen minder vaak met hun baan. Zelfs managers, die aanvankelijk sceptisch waren, zagen na zes maanden de voordelen in en meldden een lichte stijging in productiviteit.
Hybride werken lijkt dus een goede oplossing in een krappe arbeidsmarkt, waar het behoud van talent cruciaal is. Bedrijven die dit goed organiseren, kunnen rekenen op hogere tevredenheid, betere prestaties en een sterke concurrentiepositie.
Bloom concludeert dat hybride werken een zeldzaam geval van win-win-situatie is, waarbij zowel bedrijven als werknemers profiteren zonder duidelijke nadelen. Dit model kan de toekomst van werk ingrijpend veranderen, met voordelen op het gebied van kostenbesparing, werknemerstevredenheid en productiviteit.
Hoewel dit een positief bericht is over thuiswerken, ervaren sommige mensen het toch anders. Zo gaven respondenten eerder aan: "Ik mis de levendige sfeer, het contact met collega’s en de dynamiek. Dat zijn juist de dingen waar ik energie van krijg." Een ander vertelde: "Voor mij is werken op kantoor essentieel voor regelmaat, structuur en een duidelijke scheiding tussen werk en privé. Dat heb ik nodig om goed te presteren en mentaal in balans te blijven."
Al met al lijkt het erop dat wat voor de één een uitkomst is voor de ander een obstakel vormt. Elk mens is anders en als organisatie kan je jouw medewerkers het beste faciliteren door te luisteren en flexibel te blijven.