Voor iemand die net is afgestudeerd, kan het begin van je carrière voelen als een spannende tocht waar je bij elke stap tegen verschillende uitdagingen aanloopt. Steeds meer werkgevers tegenwoordig focussen zich op soft skills en een persoonlijke klik. Door middel van een assessment kunnen werkgevers deze subjectieve vaardigheden enigszins meten. Als je een assessment voor het eerst doet, kan het best lastig zijn om te weten wat er van je verwacht wordt en hoe je een assessment het beste kunt aanpakken. Om goed voorbereid een assessment dag in te gaan, kun je een assessment training volgen. Ik mocht afgelopen donderdag voor het eerst mee met Irène om een assessment training te geven tijdens de Delft Career Days aan de TU Delft.
Aangezien ik zelf ook nog in mijn afstudeerfase zit, was het voor mij interessant om deel te nemen aan de assessment training als student om zo te ervaren hoe het nou is om zelf zo’n training te volgen. Na het opstellen van de ruimte voor de training, liep het lokaal langzaam aan vol. Ik nam vervolgens plaats op de eerste rij tussen de rest. Na een korte introductie en uitleg van Irène, mochten we aan de slag. Als eerst begonnen we met een individuele oefening waarbij je figuurreeksen oplost onder tijdsdruk. Verrassend genoeg vond ik het eigenlijk best leuk om die oefeningen te maken, omdat het voelt als een logische puzzel die je moet oplossen waarbij de tijdsdruk je wat spanning en uitdaging geeft.
Vervolgens hadden we nog een individuele opdracht, een postbakoefening. De postbakoefening was voor mij totaal nieuw en daardoor ook best lastig. Je kreeg buiten de instructies die op het blaadje staan geen uitleg, waardoor het voor mij in het begin niet helemaal duidelijk was wat de bedoeling is van zo’n opdracht. Vol verwarring heb ik toch maar antwoorden op mijn blaadje geschreven. Ook bij deze oefening speelt tijdsdruk een belangrijke rol. Ik kreeg de oefening niet af binnen de aangegeven 15 minuten, maar ik bleek achteraf niet de enige te zijn. Net zoals op een echte assessment dag, ga je van de ene oefening meteen door naar de andere oefening.
Het laatste onderdeel, de groepscase, was naar mijn mening het leukste onderdeel. In een groepje van vijf of zes studenten werd er gediscussieerd over een budgetverdeling in een fictieve situatie. Hierin is natuurlijk de vraag: ga je hard strijden voor je eigen belang of houd je ook rekening met het gezamenlijke doel. Ik ben van mezelf eerder iemand die graag de harmonie zoekt en mensen graag tegemoet komt. Ik probeerde daarom al gauw een optimale situatie te zoeken waarin iedereen wat uithaalt in plaats van het doordrammen van mijn eigen doel. Desondanks vind ik discussiëren en mijn standpunt beargumenteren wel erg leuk om te doen. Omdat je de hele oefening door Irène geobserveerd wordt, geeft het je het gevoel van een ‘echte’ assessment dag waarbij je constant wordt geobserveerd door een assessor.
Nadat alle oefeningen waren afgerond, werden deze nabesproken met Irène. De postbakoefening bleek niet zo lastig te zijn als ik dacht, doordat Irène ons een handige methode uitlegde hoe je de opdracht kon afronden binnen het tijdslimiet. Deze methode gaf me een ander zicht op de oefening en ook op het belang van tijdsmanagement. De groepscase bleek verschillende manieren van aanpak te hebben, waarbij het ook uitmaakt voor wat voor functie of vacature je solliciteert. De kennis die Irène met ons heeft gedeeld op de assessment training was naar mijn mening erg waardevol.
Ik zou een assessment training zeker aanraden aan iedere student die bijna afstudeert en hoop zelf binnenkort de training te mogen geven.