Om te beginnen zou je iets kunnen vertellen over jezelf en je achtergrond/studie?
Eigenlijk heb ik altijd al interesse gehad in software en techniek, en ben ik nieuwsgierig hoe alles om me heen werkt en in elkaar zit. Voorbeelden hiervan zijn hoe elektriciteit wordt gewonnen en waarom de lucht blauw is; best wel breed dus. Daardoor wilde ik graag leren programmeren en natuurkunde volgen, waardoor ik de studie Technische Natuurkunde met programmeer keuzevakken heb gekozen. Hier heb ik absoluut geen spijt van en zodoende werk ik nu met veel plezier in de IT Consultancy.
Op middelbare school gingen de bèta vakken (wiskunde, natuurkunde en scheikunde) mij goed af, terwijl bij talen mijn zwakke punt zat. Economie was ook een vak dat ik met plezier heb gevolgd, door de combinatie van berekenen, beredeneren en inzicht dat nodig was. Uiteindelijk heb ik dus de keuze gemaakt om in Delft Technische Natuurkunde te studeren. Voor de master Applied Physics heb ik een verdieping in de vloeistofdynamica gedaan. Hierbij kan je denken aan het rekenen van een vlam uit een aansteker of hoe de warmte zich verspreidt in een kamer via de radiator. Door de toepassing van simulaties aan dit soort stromingen was het vanzelfsprekend dat ik, mede met de interesse in programmeren, stromingsmodellen heb gemaakt en geprogrammeerd.
Hoe kan je dat nu implementeren bij je Traineeship?
Tijdens mijn traineeship kan ik veel van wat ik heb geleerd tijdens de studie direct toepassen. Bijvoorbeeld, Team Sofie (IT Consultancy waar ik nu werk) werkt met ServiceNow, een Cloud Computing Platform, waarin ik eerst opgeleid werd. Gelukkig zijn de functionaliteiten van het platform goed gedocumenteerd en er zijn ook video-instructies beschikbaar, wat het leerproces vergemakkelijkt. Daarnaast werken ze binnen Team Sofie met methodes zoals Scrum, waarvan vele cursussen beschikbaar zijn. Het is voor mij bekend terrein om informatie op te zoeken en te verwerken uit boeken en artikelen. Ook mijn achtergrond in natuurkunde komt hier goed van pas, vooral als het gaat om logica en het opstellen van voorwaarden zoals bij If-Else statements.
Een ander voordeel is dat ik tijdens mijn studie ook heb geleerd om te programmeren. Hoewel ik geen doorgewinterde programmeur ben, kan ik codes lezen en aanpassen waar nodig, en zelf schrijven, mits het bij berekeningen blijft (array allocation, for loops, numerical schemes). In ServiceNow is het bijna altijd drag-and-drop, wat vrij eenvoudig is. Echter, het is wel handig om de logica achter de code te begrijpen. De ervaring met programmeren uit mijn studie, minor en scripties komt hier zeker van pas. Het helpt vooral bij het leren, het toepassen van logica en, natuurlijk, het programmeren zelf.
Waarom heb je gekozen voor een Traineeship?
Voor mij was een traineeship een logische stap, vooral omdat ik nog geen werkervaring heb en mijn studie natuurkunde niet direct aansluiting biedt op veel banen. Met natuurkunde ben je eigenlijk relatief breed opgeleid, maar tegelijkertijd is het lastig om in een specifieke richting werk te vinden, zoals elektrotechnicus of risicomanager. Veel van mijn medestudenten zijn dan ook verschillende richtingen opgegaan, waarvan de grootste de chipmachinefabrikant nabij Eindhoven is. Een traineeship biedt mij de kans om werkervaring op te doen en mijzelf verder te ontwikkelen en zo aansluiting te vinden op de arbeidsmarkt.
Ik heb specifiek voor Team Sofie gekozen, omdat ik hier zowel technisch als persoonlijk word uitgedaagd. Het mooie is dat je niet de nieuwe Einstein hoeft te zijn om te slagen; het draait om groei en ontwikkeling binnen het bedrijf. Je kunt hier doorgroeien van junior naar medior naar senior, via een natuurlijke progressie in de functies; iets wat mij trekt.
Wat mij daarnaast ook aantrok, is dat je bij adviesbureaus en consultancybedrijven telkens weer aan nieuwe projecten werkt. Vaak zijn de projecten drie tot zes maanden bij Team Sofie, waardoor je continu nieuwe vraagstukken tegenkomt en nieuwe dingen leert. Dat geeft mij de mogelijkheid om technisch uitgedaagd te worden, maar ook om in direct contact te staan met de klant. De mix van techniek en menselijk contact maakt dit type consultancy – IT Consultancy – precies wat ik zocht.
Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
Ik ben bij jullie terechtgekomen via een berichtje op LinkedIn. Ik was op zoek naar een baan en reageerde zodoende hierop. Zo kwam ik in contact met jullie.