WIE IS FLORIMOND?

Van Guerrilla Recruitment naar Teamlead bij ImpressiveGreenApple

"Ik ben Florimond, 32 jaar, geboren in Leiden en woonachtig in Den Haag" begint Flo. Als teamlead bij ImpressiveGreenApple combineert hij meer dan tien jaar ervaring in sales en recruitment met een flinke dosis passie voor persoonlijke ontwikkeling. "Ik heb communicatie gestudeerd en ben daarna in de sales terechtgekomen. Dat was eigenlijk mijn eerste kennismaking met recruitment, al voelde het toen nog guerrilla-achtig: mensen direct op straat benaderen om mijn team te laten groeien."

van Sales naar Recruitment

Flo’s loopbaan begon in de directe verkoop. "Ik was verantwoordelijk voor mijn eigen team en ging letterlijk de straat op om mensen aan boord te halen," vertelt hij. Deze ervaring legde de basis voor zijn huidige aanpak. "In de sales leer je omgaan met afwijzingen. Je hoort vaak ‘nee’, maar die ene ‘ja’ maakt het allemaal waard. Dat geldt ook voor recruitment."

Zijn belangrijkste inzicht uit die tijd? Het belang van een positieve mindset. Flo verwijst naar een citaat van Roosevelt dat hem inspireert: "Believe you can and you're halfway there." Hij legt uit: "Als je aan de deur klopt en denkt dat het een ‘nee’ wordt, dan wórdt het een nee. Zolang je denkt dat het gaat lukken dan maak je ook kans dat het gaat lukken. Als je denkt dat het niet gaat lukken dan gaat het sowieso niet lukken. Dan hoef je het ook niet te proberen."

De rol van mentorschap Als teamlead heeft Flo zijn aanpak verder ontwikkeld. Waar het vroeger draaide om motivatie en mindset, ligt de focus nu ook op coaching. "Mijn team bestaat grotendeels uit junioren. Het gaat minder om pure motivatie en meer om vaardigheden ontwikkelen, kwaliteiten aanscherpen en mensen zelfvertrouwen geven," vertelt hij.

Florimond ziet zichzelf als mentor: "Ik deel mijn kennis van de afgelopen tien jaar, zodat mijn team niet alleen groeit in hun werk, maar ook persoonlijk. Dat is wat mij echt energie geeft." Daarnaast vindt hij het belangrijk om nieuwe consultants intensief in te werken. “Een maand stort ik me erop, gaan we samen het vak ontdekken, leren, en kijken we vooral naar de kwaliteiten van de consultant. We behandelen natuurlijk ook eventuele valkuilen. Op basis van die eerste maand bespreken we of diegene goed in ons team past én of die persoon nog bij ons wil blijven werken. Maar als je allebei volmondig ja zegt, dan begint eigenlijk daar pas de échte ontwikkeling.”

Recruitment is een numbers game, maar je wilt niet dat de mens achter de cijfers verloren gaat.

Een belangrijk onderdeel van zijn leiderschapsstijl zijn de wekelijkse check-ins met zijn teamleden. "Ik heb vijf redenen waarom ik hiermee begon," legt Flo uit:

  1. Connectie: een persoonlijke band opbouwen.

  2. Voortgang: een moment om even stil te staan bij wat goed gaat en waar hulp nodig is.

  3. Focus: prioriteiten stellen en de grotere lijnen bewaken.

  4. Problemen signaleren: knelpunten vroeg oppakken.

  5. Groei stimuleren: zowel vakinhoudelijk als persoonlijk.

"Recruitment is een numbers game, maar je wilt niet dat de mens achter de cijfers verloren gaat. Daarom zorg ik ervoor dat mijn team zich gezien en gehoord voelt," benadrukt hij. Flo vertelt dat deze vijf punten de basis vormen voor de wekelijkse check ins, als een soort template. Hij voegt toe “Waarbij ik in eerste instantie de eerste maand of de eerste twee maanden vooral mijn punten toevoeg aan de gesprekken draaien we dat uiteindelijk om. Dan komt de vraag veel meer vanuit de consult, wat hebben zij nodig?”

Loslaten én Sturen

Florimond vergelijkt zijn manier van leidinggeven met leren fietsen: "Eerst help ik met de zijwieltjes. Ik loop ernaast, geef vertrouwen en stuur bij waar nodig. Maar op een gegeven moment haal ik de zijwieltjes weg en fietsen ze zelfstandig. Mijn rol wordt dan meer coachend: ik ben er als ze me nodig hebben, maar zij bepalen zelf hun richting."

Dit vertaalt zich ook naar concrete acties, zoals het laten maken van persoonlijke plannen. “In de eerste periode met een consultant zie ik veel dingen en breng ik die in kaart, zo bouwen we samen een brug tot een goed resultaat. Nu ben ik erachter gekomen, en dat is voor mij een mooi inzicht geweest, dat ik wel kan blijven zenden, maar uiteindelijk heeft de consultant individuele wensen en doelen. Dus je moet samen een synergie daarin bereiken.” Op dat moment draait Florimond de check-ins om; “gooi maar bij mij neer, leg maar bij mij neer wat je wil bespreken of waar je aan wil werken”. Dit zorgt volgens hem voor meer betrokkenheid en intrinsieke motivatie voor persoonlijke groei.

Hoe ziet Florimond de toekomst? "Ik geloof dat wij en daarmee ook de check ins organisch moeten blijven groeien. Het hangt af van wie er in ons team komt en welke dynamiek we creëren. Misschien nemen we een senior aan die weer een coachende rol op zich neemt voor de junioren. Of we gebruiken nieuwe technologieën, zoals AI, die ons werkveld compleet gaan veranderen."

"Ik zie consultants zonder ervaring nu vol vertrouwen gesprekken leiden. Ze pakken ownership, denken strategisch na en groeien zichtbaar. Dat is het mooie van dit werk: je ziet mensen ontwikkelen én hun doelen behalen."

Florimond maakt het kwartaalplan dat de basis vormt voor de ontwikkelingsdoelen van het team. Dat vertaalt zich weer naar een maandplan wat gebruikt wordt door de consultants om hun eigen plannen te formuleren. De meeste kijken per week wat zij nodig hebben en waar de focus ligt maar er is ook één teamlid die haar eigen maandplan met ontwikkeldoelen maakt. "Eleonora schrijft per maand uit waar en hoe ze hieraan wil werken. Op die manier geeft zij dat ook al helemaal kleur.”

Ontwikkeling stopt nooit Flo sluit af met een boodschap die hem na aan het hart ligt: "Ontwikkeling staat nooit stil. Ik leer ook nog elke dag. Het resultaat is belangrijk, maar groei—zowel als team als individu—is waar het uiteindelijk om draait. Aan het einde van een jaar wil je kunnen zeggen: ik ben gegroeid, en ik kan het dus."